Ένα πολύτιμο άγριο φαγώσιμο χόρτο παρουσιάζουμε το περίφημο Ταραξάκο. Πολύ γνωστό πολυετές ποώδες φυτό χωρίς στέλεχος, δηλαδή όλα τα φύλλα του βγαίνουν παράρριζα (κατ’ ευθείαν από τη ρίζα του).
Ονομασία φυτού: Cichorium intybus
Κοινή ονομασία: Ραδίκι
Πώς καλλιεργώ ραδίκι
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη ραδικιού, το άγριο, το ήμερο, το σταμναγκάθι, το ιταλικό, το ραντίκιο, το Witloof ή Βρυξελλών μέχρι και ραδίκι για την παραγωγή υποκατάστατου του καφέ υπάρχει. Και μιλάμε για αυτά που καλλιεργούμε όχι για τα αυτοφυή ... Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η πικρή τους γεύση που τους δίνει και ιδιαίτερη νοστιμάδα. Για να μην μπλέξουμε εμείς θα ασχοληθούμε με το ήμερο φυλλώδες ραδίκι. Το παλιό καλό ραδίκι δηλαδή.
Ονομασία φυτού: Cichorium intybus
Κοινή ονομασία: Ραδίκι
Πώς καλλιεργώ ραδίκι
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη ραδικιού, το άγριο, το ήμερο, το σταμναγκάθι, το ιταλικό, το ραντίκιο, το Witloof ή Βρυξελλών μέχρι και ραδίκι για την παραγωγή υποκατάστατου του καφέ υπάρχει. Και μιλάμε για αυτά που καλλιεργούμε όχι για τα αυτοφυή ... Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η πικρή τους γεύση που τους δίνει και ιδιαίτερη νοστιμάδα. Για να μην μπλέξουμε εμείς θα ασχοληθούμε με το ήμερο φυλλώδες ραδίκι. Το παλιό καλό ραδίκι δηλαδή.
Στη νότιο Ελλάδα μπορεί να καλλιεργηθεί τέτοια εποχή. Στα βόρεια όχι. Θέλει ηλιόλουστη θέση, χώμα με καλή στράγγιση, αφράτο και πλούσιο σε οργανική ουσία. Σκαλίστε καλά και σε βάθος 30-40 εκ. πριν σπείρετε.
Σπέρνουμε σε γραμμές που απέχουν 30 εκ. μεταξύ τους. Βάζουμε επάνω στη γραμμή 2-3 σποράκια ανά 5- 10 εκ. Σκεπάζουμε με λίγο χώμα και πατάμε καλά. Τελειώνουμε με πότισμα. Όταν τα νεαρά φυτά αποκτήσουν 10 φύλλα περίπου τα αραιώνουμε ώστε όσα μείνουν να απέχουν μεταξύ τους 20 - 25 εκ. Προσοχή με το πότισμα. Το ραδίκι δεν θέλει υπερβολές.
Τι πρέπει να προσέξω:
Μην ξαφνιαστείτε αν τα άγρια ιταλικά ραδίκια σας δεν κοκκινίσουν πολύ γρήγορα, τα χρώμα γίνετε πιο έντονο με το κρύο.
Πότε μαζεύω και πως:
Μαζεύονται από το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές έως την άνοιξη.
Τι πρέπει να προσέξω:
Μην ξαφνιαστείτε αν τα άγρια ιταλικά ραδίκια σας δεν κοκκινίσουν πολύ γρήγορα, τα χρώμα γίνετε πιο έντονο με το κρύο.
Πότε μαζεύω και πως:
Μαζεύονται από το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές έως την άνοιξη.
Συγκομίζεται όλο μαζί ή τμηματικά όταν έχει αναπτυχθεί αρκετά σε μέγεθος. Κόψτε τα φυτά όταν ο καιρός είναι καλός, ανάλογα με τις ανάγκες σας, όταν αυτοί θα είναι πλέον αρκετά συμπαγείς.
Όταν το συλλέγουμε, το μαχαίρι μπαίνει λίγο πιο βαθιά στο έδαφος, αλλιώς θα μας μείνουν όλα τα φύλλα στο χέρι, εν αντιθέσει με την πρακτική που κάνουμε στα άλλα είδη ραδικιού , όπου για προστασία της χλωρίδας τα κόβουμε ψηλά στη ρίζα, ώστε μετά να πετάξει ξανά.
Χρήση μαγειρική:
Χρήση μαγειρική:
Καταναλώνονται ωμά, συχνά ανακατεμένα με άλλα σαλατικά. Να αφαιρείτε τα χαλασμένα φύλλα.
Εχθροί:
Εχθροί:
Γυμνοσάλιαγκες, κάμπιες νυκτόβιων πεταλούδων, η αφίδα της ρίζας και τα γκρίζα σκουλήκια. Προσοχή στα ποντίκια του αγρού το χειμώνα.
Εποχή φύτευσης: Ιούνιο - Αύγουστο
Αποστάσεις φύτευσης: 5 – 10 εκ.
Συγκομιδή: Φθινόπωρο – Άνοιξη
Πηγή: to-mikro-spiti-sto-livadi.blogspot.com
Εποχή φύτευσης: Ιούνιο - Αύγουστο
Αποστάσεις φύτευσης: 5 – 10 εκ.
Συγκομιδή: Φθινόπωρο – Άνοιξη
Πηγή: to-mikro-spiti-sto-livadi.blogspot.com